V sobotu 22. dubna 2023 proběhl na Toulcově dvoře Den Země na téma adaptace rostlin na nepříznivé podmínky.

Akce začala ve 13:00 a skončila po 18.00. Od jedné hodiny byly otevřeny stanoviště pro děti, která se vždy nějakým způsobem týkala adaptací rostlin na nepříznivé podmínky. Měli jsme stanoviště o skalách, o suchu, mokru, sešlapu a zvěři. Každé stanoviště mělo jinou formu. Jedno bylo naučné, další badatelské, smyslové, pohybové a kreativní. Po uzavření stanovišť se mohly děti zúčastnit loutkového divadla O Vodníku Řešátkovi.

Pro dospělé jsme připravili dvě exkurze do zahradnictví Toulcova dvora, ve kterém účastníkům zahradnice Iveta vysvětlila principy přírodních zahrad a ukázala, jak se dá v Praze ekologicky pěstovat zelenina. Pro dospělé byl též připraven folkový koncert písničkářky Jany Rychterové. Každé stanoviště pro děti bylo navíc doplněno naučnou cedulí, kterou si mohli zájemci přečíst a více se o tématu vzdělat.

Akci doplnila výstava ve špýcharu. Jednalo se o výstavu velkoformátových oceněných fotografií ze soutěže Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy „Věda je krásná“. Výstava bude návštěvníkům Toulcova dvora následně přístupná téměř do konce května 2023. Výstavu doplnil stánek přírodovědného kroužku „Věda nás baví“ s botanickými pokusy.

Jelikož jsme měli obrovské štěstí na počasí, byla účast hojná. Odhadujeme, že přišlo přes 600 osob. Všichni se tvářili spokojeně a usmívali se na nás.