Kam s ním? Nerudovská otázka platí i dnes. V Praze jsou kontejnery na tříděný odpad nepřehlédnutelné – papír, plasty, sklo a nápojové kartony. Každý je potká pár kroků od domova. Ale co třeba olej a jiné tuky z vaření?

Nejsnadnější je olej z pánve vylít do kuchyňského dřezu nebo do záchodu a při mytí nádobí přidat o trochu víc jaru. Jenže tuky v odpadu udělají pořádnou neplechu a v trubkách určitě neplatí, že „kdo maže, ten jede“. Tuk se spojuje s ostatními odpady, podivná hmota tvrdne a snižuje průchodnost trubek – od bytové přípojky až po městskou kanalizaci. O nežádoucím vykrmování hlodavců v podzemí nemluvě. Zvyšují se nároky nejen na městský rozpočet, ale i na peněženku každého z nás. Péče o bytovou přípojku odpadu totiž patří mezi běžnou údržbu bytu, kterou si platí i lidé v nájemních bytech.

Dobře, a kam s ním tedy? Nejjednodušší je olej doma v kuchyni slívat do obyčejné PETky a pečlivě zavřít víčkem. Uzavřenou nádobu můžete zdarma odevzdat v jednom z dvaceti sběrných dvorů po celé Praze (www.portalzp.praha.eu). Některé městské části však svým obyvatelům jdou naproti a umísťují k vybraným stanovištím tříděného dopadu speciální popelnice na oleje a tuky. První byla Městská část Praha 2, která má na svém území kromě sběrného dvora už od října 2015 deset míst, určených pro vyhození petláhví s oleji a tuky z domácností (čistá dvojka). Nikdo se nemůže vymlouvat, že mu nevyhovuje třeba otvírací doba sběrného dvora. Černé nádoby (standardní 240 l popelnice) s hnědým víkem jsou výrazně označeny a polepeny nepřehlédnutelným návodem. Uzavřená petka s olejem se jednoduše hodí otvorem ve víku do vyhrazené popelnice úplně stejně jako jakýkoli jiný tříděný odpad, nic se venku nepřelévá!

Stejný systém funguje i v některých dalších českých městech, třeba v Humpolci, Jičíně, Jihlavě, Olomouci, Přerově,…  Sběrné dvory přijímají uzavřené nádoby s oleji a tuky z domácností ze zákona po celé ČR. V některých zemích je možné petky s kuchyňskými tuky a oleji odkládat i na vybraných benzínkách.

Sebraný odpad se využívá buď pro výrobu energie nebo po zpracování pro chemický průmysl, pro potravinářské účely není vhodný. Doma další využití, jako třeba spalování v kotlích nebo kamnech, používání jako palivo do motorů, kompostování nebo dokonce návrat do kuchyně, nepřichází v úvahu.

Tak proč neudělat něco pro životní prostředí, když je to tak jednoduché a nic to nestojí…

Spolek Mladí ochránci přírody, z.s. (www.emop.cz) provozuje ekoporadnu v Praze 2 a je součástí konsorcia ekoporadnypraha.cz. V sobotu 15. září 2018 se Mladí ochránci přírody s akcí Sousedský dvorek v Dittrichově 9 zapojí do kampaně Zažít město jinak. V programu budou přírodovědné dílničky a programy pro děti, stolní hry (Sousede, nezlob se,…) i obyčejná sousedská povídání u kávy a čaje. Přijďte!

 

Jana Stibralová (JS@emop.cz), Mladí ochránci přírody, z.s.